Kuilvuur of pitfire

Pitfire is het stoken van werkstukken in een kuil met zaagsel en hout .

De (gepolijste) werkstukken, uit chamotte klei vervaardigt, worden vooraf biscuit gebakken. Daarna volgt het meerdere keren overgieten van de werkstukken met een oplossing van kopersulfaat, ijzersulfaat en/of kobaltsulfaat (metaalzouten). Dit om diepere kleuren te krijgen in de vlammen van de pitfire.

Kopersulfaat geeft grijze tot rode tinten en kobaltsulfaat geeft grijze tot blauwe tinten. IJzersulfaat geeft beige tot roodbruine tinten.

Het smeulende zaagsel en de inwerking van zuurstof op de stoffen, geeft de natuurlijke kleur en het originele effect op de keramiek. Dit heet een reductiestook.          

We graven een kuil. Onderin de kuil komt een laag zaagsel. Hierop worden de werkstukken gestapeld en de kuil verder gevuld met droog hout en zaagsel. Het vuur wordt dan van boven aangestoken en moet naar beneden doorbranden. Het vuur zal ongeveer 3 uur branden. Dan dekken we het af met platen, waarna het langzaam uit gaat en het geheel kan afkoelen.

De volgende dag pakken we de kuil uit, als het geheel afgekoeld is. Dan wordt zichtbaar wat de vlammen met de werkstukken gedaan hebben. De werkstukken maken we schoon met water en kunnen behandeld worden met een waslaag.

De workshop pitfire omvat vier dagdelen:

Dagdeel 1:

Locatie: keramiekatelier Antoonet:

- Uitleg techniek en werkstukken maken

Dag 2 :

- kuil graven, werkstukken in de kuil, vuur stoken, kuil afdekken

Dagdeel 3:

Stooklocatie

- kuil uitpakken, werkstukken schoonmaken, opruimen

Verder:

  • Eigen werkstukken: max. 5 per deelnemer, biscuit gestookt. Afmetingen max. 15x15x15 cm. Witbakkende klei met chamotte heeft de voorkeur. Gepolijst werk geeft vaak mooie resultaten.
  • Dagdeel 1 van de workshop kun je werkstukken maken. Heb je meer tijd nodig dan kun je een extra les boeken. Kosten: € 35,00
  • Er is een mogelijkheid tot overnachting op de stooklocatie. Er zijn enkele bedden ter beschikking. Ook kun je kamperen met eigen tent in de tuin. Meerprijs: € 20,00 p.p.
  • we maken een taakverdeling tijdens het stookweekend. Gezamenlijk zorgen we voor stookhout, een lunch en voor degenen die blijven overnachten diner/ hapjes, drank en ontbijt.

Prijs: € 165,00 (incl. € 35,00 inschrijfgeld, materialen en stookkosten dagdeel 1, gebruik stooklocatie en materialen nodig voor pitfire)

Aantal deelnemers: 6

Schrijf u hier in

Voor welke cursus of workshop wilt u zich inschrijven? Maak hier uw keuze en schrijf u nu meteen in.

Facebook